Corona reisinformatie – Tsjechië en Slowakije

Laatste update:    31 mei 2021

Boek uw vakantie zonder financiële risico’s!

Wij nemen uw zorgen over, u hoeft slechts te boeken!

Mocht de reis geen doorgang vinden vanwege een negatief Covid-19 advies dan hebben wij de volgende, aangepaste, annuleringsvoorwaarden.
Deze regels gelden ook bij een eventuele quarantaineplicht.

U heeft drie mogelijkheden.

  • Gratis reis verplaatsen naar een andere datum met het meenemen van de totale reissom incl. boekingskosten.
  • Reischeque t.w.v. de reissom
  • U ontvangt de reissom retour binnen 14 dagen na annulering

In gezamenlijk overleg komen wij altijd tot een oplossing.

Heeft u vragen, neem dan contact met ons op.
Tel. 030-320 06 49 of per mail: info@tsjechietours.nl

Voor Tsjechië: Nederland hoog risico! België hoog risico!

Voor Slowakije:  Nederland hoog risico! België hoog risico!

Corona maatregelen, lockdown in Tsjechië. Reisadvies vanuit Nederland en België.

De noodtoestand in Tsjechie is per 12 apr. 2021 niet langer van kracht. De maatregelen zijn nu van kracht op basis van de pandemie-wet (zie verder onder).

Voor transit (doorreis) (heen en weer tussen Tsjechie en Nederland) is voor Duitsland (officiele Duitse website van ministerie, zoek op “transit”.) geen recente, negatieve corona-test nodig, ook geen ingevuld reizigersformulier; maar mocht u toevallig een controle krijgen is het misschien toch handig dit mee te nemen en erop aan te tekenen dat men in transit is.

Grensbeleid inreizen Tsjechië, voor mensen die er niet wonen:

Voor reizen naar Tsjechië is nog steeds een noodzakelijke reden nodig.

Plus, als u in Tsjechië blijft voor langer dan 12 uur, dan moet u aan onderstaande voorwaarden voldoen, en tevens moet u een formulier invullen (klik op de link).
Bij verblijf korter dan 12 uur is geen formulier nodig, en geen PCR-test. Denk wel aan de FFP2 (of KN95) respirators die verplicht zijn binnen, en soms buiten (zelfgemaakte mondkapjes mogen niet meer).

Geen uitzondering voor Belgische en Nederlandse vaccinaties!

Vanaf maandag 5 april 2021 geldt, dat na een verplichte quarantaine van 5 dagen in Tsjechië een tweede PCR-test afgenomen moet worden, zolang u uit een land komt dat zeer hoog-risico is (donkerrode categorie, daar valt Nederland in).
Vanaf 24 mei 2021 staat Nederland op licht-rood, en mag de quarantaine in Tsjechie direct na een tweede PCR-test beeindigd worden!
Belgie staat vanaf 19 april op licht-rood, de quarantaine kan al direct de 1e of 2e dag beeindigd worden met een tweede, negatieve test in Tsjechie zelf.

Meer informatie Tsjechisch ministerie van buitenlandse zaken:   Aktuální informace o COVID-19 – Oficiální informační portál Ministerstva zdravotnictví České republiky (mzcr.cz)

Reisadvies Slowakije | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 12-05-2021 | Nog steeds geldig op: 30-05-2021

De kleurcode voor Slowakije is oranje. Reis alleen naar Slowakije als dat noodzakelijk is. Zie voor in- en uitreisbeperkingen, lokale coronamaatregelen, informatie over verplichte testen en over thuisquarantaine, ook wanneer u (terug) naar Nederland reist, de rubriek ‘Coronavirus’. Lees het hele reisadvies.

Inreisbeperkingen

Bij aankomst in Slowakije moeten reizigers verplicht 14 dagen in quarantaine. Dit geldt voor reizigers van binnen en buiten de EU. Na 8 dagen in quarantaine kunt u een PCR-test laten doen. Is deze test negatief, dan kunt u de quarantaine beëindigen. U moet zich ook registreren bij de Slowaakse autoriteiten. Registratie kan op 2 manieren: telefonisch bij de Regional Public Health Office of online. Aan de grens vinden controles plaats door de politie.

De meest recente informatie met instructies en adviezen vindt u op de officiële corona website van de Slowaakse overheid, de website van het Slowaaks ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels) en de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken (informatie in het Slowaaks).

Lees meer informatie over reizen naar Slowakije en de inreisbeperkingen op de officiële corona website van de Slowaakse overheid. (informatie in het Engels).

Coronavirusmaatregelen Slowakije

Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel Slowakije hoog. Reis alleen naar Slowakije als het noodzakelijk is.

Er zijn maatregelen genomen om het coronavirus in te dammen, zoals de plicht een mondkapje te dragen in openbare ruimtes en de buitenlucht en 2 meter afstand te houden. Grootschalige evenementen zijn afgelast. Restaurants (behalve afhaalservice), winkels, restaurants, hotels en culturele instellingen zijn gesloten. Supermarkten, drogisterijen en andere winkels voor basisbehoeften zijn wel open. U mag thuis geen bezoek ontvangen (behalve personen uit het eigen huishouden).

Maatregelen kunnen per regio verschillen. Informeer uzelf hierover, op de website van de overheid kunt u hier meer over lezen (informatie in het Engels).

Meld u bij de lokale gezondheidsautoriteiten als u klachten of symptomen heeft die lijken op het coronavirus. Zorg dat u zich laat testen en vermijd contact met anderen, totdat u de testuitslag heeft. Als de testuitslag positief is, volg dan altijd de adviezen op van de lokale gezondheidsautoriteiten. Dit betekent ook dat u verplicht kunt worden in isolatie te gaan, uw reisgenoten en/of familieleden moeten misschien ook verplicht in quarantaine. Neem altijd contact op met de GGD in uw woonplaats in Nederland als u positief getest bent.

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Slowakije te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Negatieve COVID-19-testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit het buitenland naar Nederland reist bent u bijna altijd verplicht zich te laten testen op COVID-19. Lees meer op Rijksoverheid.nl. Hier leest u of, en zo ja, welke testen voor uw reis verplicht zijn.

Na een verblijf in Slowakije gaat u bij terugkeer in Nederland in thuisquarantaine. Door thuis te blijven draagt u bij aan het voorkomen van nieuwe besmettingen in Nederland. Lees wat de regels zijn voor thuisquarantaine. Op dag 5 van uw quarantaine kunt u zich bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. U maakt de afspraak door te bellen met de GGD via 0800-1202 of via coronatest.nl.

Deze maatregel geldt voor terugkeer uit landen waar de besmettingsgraad te hoog is en/of landen buiten de EU/Schengen die niet op de lijst van landen staan waarvoor het inreisverbod is opgeheven. Zie de lijst van veilige landen waarvoor het inreisverbod opgeheven is.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Slowakije

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Slowakije de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels).

Meer informatie – Ministerie van de buitenlandse zaken: Reisadvies Slowakije | Ministerie van Buitenlandse Zaken | Slowakije | Nederlandwereldwijd.nl | Ministerie van Buitenlandse Zaken

 

 

 

Reacties zijn gesloten.