Belangrijke reisinformatie

Reisdocumenten

Uw paspoort of ID-kaart moet nog minimaal 3 maand geldig zijn op dag van terugreis.Tsjechië en Slowakije zijn vanaf 21 december 2007 lid van Schengen. Er wordt niet meer specifiek aan de grens gecontroleerd maar in het hele land. Alle burgers van de EU dienen een geldige identiteitskaart of een paspoort te hebben. Kinderen moeten ook een eigen identiteitskaart hebben of staan in het paspoort van de ouders. Indien u geen burger van de EU bent en slechts een verblijfsvergunning voor Nederland/België heeft, dient u een geldig paspoort mee te nemen + eventueel het toeristenvisum bij de Tsjechische / Slowaakse ambassade aanvragen.

I.v.m. Corona worden er waarschijnlijk extra documenten gevraagd – zie informatie

Betalen
De officiële munt is de Kroon in Tsjechië en sinds 1 januari 2009 de EURO in Slowakije. In Tsjechië betaalt u met de Tsjechische kroon, in de grensgebieden accepteren ze vaak ook de euro. De wisselkoers van de Tsjechische kroon was op 30.5.2021 1 = 25, Kc. U kunt op twee manieren aan Tsjechisch geld komen. Ten eerste pinnen met de europas. U kunt euro’s ook contant wisselen in wisselkantoortjes (ZMENAREN). In Tsjechië kunt u direct over de grens geld wisselen. Hier kunt u ook direct een autobaanvignet kopen. De bankkosten bij pinnen bedragen tussen 2,50 en 5 per opname maar de bankwisselkoers bij pinnen, is veel gunstiger dan bij contant geld wisselen. Banken en wisselkantoren zijn in het centrum van iedere grotere stad te vinden. Bij banken is het dan ook mogelijk reischeques te gebruiken. In grotere hotels kunt u ook met VISA-Creditcard betalen.

Autobaanvignet en brandstof prijzen

Alleen bij gebruik van de autosnelweg bent u een vignet ( 10 dagen vignet: Tsjechië 350 Kc, : Slowakije € 10,-, maandvignet Tsjechië 440 Kc. Slowakije €14,- Prijzen voor auto’s tot 3,5 t). Deze kunt u vaak kopen direct over de grens in speciale kantoortjes of bij elke groter tankstation. LET OP! U bent in Tsjechië en Slowakije verplicht ook overdag licht te voeren met de auto!

Diesel kost in Tsjechië ca. 29 Kc of Benzine 31 Kc.  In Slowakije zijn vergelijkbaare prijzen met Nederland.

Winterbanden en sneeuwkettingen
In de wintermaanden zijn winterbanden noodzakelijk.  Het is altijd aan te raden ook sneeuwkettingen mee te nemen als u naar de bergen rijdt. De sneeuwkettingen kunnen de winterbanden niet vervangen en bij een eventueel ongeluk als u in de winter met zomerbanden rijdt kan het voor u een belastend punt beteken.

Openingstijden

De winkels zijn in Tsjechië en Slowakije in de regel van Ma. t/m Vr. vanaf 10:00 uur tot 18:00 uur en op zaterdag vanaf 10:00 uur tot 12:00 uur geopend. Sommige “potraviny” (kleine supermarkt) openen al om 6:00 uur ‘s morgens. Er zijn ook avondwinkels te vinden, die tot 22:00 uur geopend zijn (ook in dorpen). Grote winkelcentra zijn tot 20:00 uur ’s avonds geopend. Banken sluiten vrijdags om 12:00 uur. Op zaterdag zijn de banken in de regel gesloten. Musea en grotten zijn op maandag dicht.

Aankomst en vertrek

In principe is de aankomstdag  en vertrekdag op zaterdag. I.v.m. het schoonmaken moet de kamer om 10:00 uur leeg zijn, zodat de nieuwe gasten om 14:00 uur de kamer tot hun beschikking hebben. U kunt eventueel ook een andere tijd voor uw aankomst of vertrek met Tsjechië Tours overleggen. In het laagseizoen kan van de zaterdagen afgeweken worden. De sleuteloverdracht vindt meestal plaats bij de accommodatie. De regeling daarvoor vindt u bij uw reisdocumenten, die u vlak voor uw vertrek van ons krijgt.

Prijzen

De huurprijzen vindt u in de prijslijst. De prijzen zijn gebaseerd op weekprijzen, soms per persoon, soms voor het hele object. Bij de huisjes en chalets staat soms een minimum aantal personen vermeld. Ook als u met minder personen gaat, geldt de prijs voor het minimum aantal personen. In onze objecten is in de regel bedlinnen aanwezig, tenzij in de prijslijst anders is vermeld. In huisjes, chalets en appartementen is geen handlinnen. In de hotels en pensions is handlinnen aanwezig. In pensions wordt handlinnen in de regel één keer per 3 dagen verwisselt.

Bijkomende kosten:

  • Reserveringskosten van € 23,- per boeking;
  • Toeristenbelasting, ter plekke aan de verhuurder te betalen, prijs afhankelijk van het gebied van € 0,50 tot € 1
  • Waarborgsom, bij vertrek terug te ontvangen.

 

Borgsom

De verhuurder kan bij aankomst een waarborgsom verlangen. Dit bedrag ontvangt u bij vertrek terug, na aftrek van eventueel te betalen kosten voor beschadiging. Tsjechië Tours intervenieert niet in borgsommen en is niet aansprakelijk voor problemen die tussen huurder en verhuurder daarbij ontstaan.

Aantal personen

In de accommodatie is slechts toegang voor verblijf van het aantal geboekte personen.

Huisschoenen
In Tsjechië en Slowakije is gebruikelijk binnen huisschoenen te dragen. Dit geldt voor huisjes en appartementen en in accommodatie bij particulieren. Het is niets ongewoons, als u bij iemand op visite gaat, dat u bij de deur schoenen moet uittrekken. In de wintermaanden worden in de regel ook in hotels en pensions binnenschoenen gebruikt.

Reacties zijn gesloten.